Rólunk

     TUDTA, HOGY EGY
   KARTON CIGARETTA ÁRÁBÓL
MEGMENTHETŐ EGY EMBER LÁTÁSA?

A Right to Sight and Health's Alapítvány

(https://righttosightandhealth.org) (A Látáshoz és az Egészséghez való Jog)
küldetése Ghánában az NCEH Északi Közösségi Szemkórház megalapítása,
amelynek célja a rászorulók ellátása függetlenül attól, hogy tudnak-e fizetni érte.
(Lejjebb részletesen bemutatjuk a kórházat.)

A jövőben tervezzük más szemkórházak és szemklinikák alapítását, melyek egy összefüggő hálózatot fognak alkotni.

ERKÖLCSI ÉS SZELLEMI ALAPELVEK

ÖNFENNTARTÁS

Az Alapítvány által létrehozott kórházak és klinikák várhatóan 5 éven belül önfenntartóvá válnak, tevékenységük nem függ majd adományoktól.

EGYENLŐSÉG

Mindenki azonos minőségű ellátást kap, függetlenül attól, hogy fizet-e a szolgáltatásokért vagy sem.

KÖZÖSSÉG

Közösségünk igényei rugalmasan alakítják minden választásunkat és döntésünket.

PARTNEREK

Modellünk összefogja a közösségeket, partnerszervezeteket, állami és magán intézményeket, és a finanszírozókat, hogy elérjük

közös célunkat. Hasznos együttműködést kívánunk kialakítani az értékek egymáshoz igazításával.

BETEGKÖZPONTÚ ÁPOLÁS

Megőrizzük minden ember méltóságát, akivel kapcsolatba kerülünk, és a betegközpontú ellátásra összpontosítunk.

MÉRHETŐ EREDMÉNYEK

A betegellátásból gyűjtött  adatok fejlődésünk elsődleges meghatározói és alakítói. Az adatokat folyamatosan felhasználjuk munkánk minőségének ellenőrzésére és fejlesztésére, valamint közösségünk igényeinek megértésére és kielégítésére.

TÖRTÉNETÜNK

Dr. Simon Judit, az Alapítvány létrehozója és vezetője Magyarországon végezte el az Orvosi Egyetemet, ám egy akkori külföldi útja során szembesülnie kellett azzal, hogy a fejlett országok orvosi praxisához képest 20-25 évvel le vagyunk maradva. (Szerencsére az utóbbi években ez azért változott, ahogyan ritka magyarországi látogatásai során ezt tapasztalhatta.) Akkoriban azonban egy lehetőség látszott vonzónak, ha magas szintű orvosi munkát szeretett volna végezni: szintén orvos férjével együtt az Egyesült Államokba költözött. Letéve a különbözeti vizsgákat, New Jerseyben 1993-tól indított sikeres magánpraxist. Tíz év múltán azonban rájött, hogy hiába sikerült egy, a korábbiakban vágyott amerikai életszínvonalat elérni, valami végzetesen hiányzik az életéből. Ez pedig az önzetlen segítségnyújtás. Harmadik világbeli gyógyító útjai világossá tették számára, hogy orvosként egészen más dolog kényelmes körülmények között, jó anyagi kondíciók között elvégezni olyan munkát, amelyet más szemsebész is el tud végezni, vagy elmenni egy olyan országba, ahol egy szemorvos jut egy millió emberre. E felismerés után nem sokat habozott, 2013-ban végleg Ghánába költözött. Ez egyáltalán nem volt magától értetődő döntés. Ghána egy egyenlítőhöz közel fekvő ország, a hőség, szárazság, a primitív körülmények (pl. az áram és vízellátás gyakori hiánya), a hihetlen szegénység a mindennapi élet velejárói. Mi magyarok igazán büszkék lehetünk arra, hogy ilyen adottságok között egy kitartó magyar asszony pár év alatt mi mindent volt képes létrehozni. Az alapítvány, a RTSAH (Right to Sight and Health – A Jog a Látáshoz és Egészséghez), egy nonprofit szervezetet, mely 2007 márciusában alakult meg. Az alapító tagok (Dr. Simon Judit szemsebész és Dr. Bruce Mintz belgyógyász, szakterülete az érgyógyászat), több mint 30 szürkehályog-műtétet és általános orvosi ellátást nyújtó missziót szerveztek  2003- 2013 között Mexikóba, Ghánába, és Kambodzsába, Szenegálba, Nicaraguába, a Fülöp-szigetekre, Kamerunba, és Haitiba. A RTSAH emellett adományozott egy sor orvosi és szemészeti felszerelést, ideértve ultrahangokat, réslámpákat, YAG lézert, operációs mikroszkópokat, sebészeti műszereket, varratokat, több ezer szemüveget és két mentőautót. Minden küldetéshez nagy mennyiségű gyógyszert és szemcseppet is adományozott. Ezenkívül az évek során számos fejlődő országból származó ápoló, orvostanhallgató és orvos oktatását támogatta, valamint támogatást nyújtott a klinikák felújításához és a szürkehályog-műtétek szűréséhez.

2013-ban Dr. Judith Simon véglegesen az észak-ghánai Tamale-be költözött, ahol azóta a Tamale Oktató Kórház szemészeti osztályának vezetője. Fő motivációja humanitariánus elkötelezettsége volt. Úgy érezte, hogy a rövid szürkehályog-műtét küldetések során nem tudott eleget tenni a betegek érdekében. Folyamatos ellátást szeretett volna nyújtani, és minden szembetegséget, nemcsak szürkehályogot akart kezelni. A Tamale Oktató Kórházat választotta, mivel ott már működött egy szemészeti osztály nagy szakember gárdával, (szemészeti szaknővérek és optometristák), de szemész orvos nélkül. Észak-Ghánában súlyos hiányok tapasztalhatók az egészségügyi ellátásban, a rendkívüli szegénység, a lakosság elnyomó részének írástudatlansága, az infrastruktúra hiánya, a kifejezetten forró és száraz klíma, a pénzügyi környezet, így például a befektetések hiánya, stb. miatt. 2013 óta a RTSAH főként szemészeti műszerekkel, kellékekkel, gyógyszerekkel és szemüvegekkel támogatja a szemklinika munkáját. Pénzügyi támogatás is nyújt a szembetegségek szűréséhez, valamint a betegek utazásához és gyógyszeres kezeléséhez, amennyiben ezt nem tudjak megfizetni. Önkénteseket is fogad, ideértve az orvostanhallgatókat, az ápolókat és a szemészeket is.

Hogy még nagyobb hatást tudjon gyakorolni Észak-Ghána szemgondozásában, az RTSAH egy közösségi szemkórház létrehozásának projektjébe kezdett, hogy jó minőségű és megfizethető szemészeti ellátást tudjon biztosítani a lakosság nagy részének; ez lesz az Északi Közösségi Szemkórház.

IGAZGATÓSÁGI TAGOK

Dr. Simon Judit Dr. Simon JuditDr. Simon Judit 1988-ban fejezte be az orvosi egyetemet Magyarországon. Szemész szakképzését az Egyesült Államokban fejezte be, és 17 évig dolgozott New Jersey-ben. 2002-ben kezdett részt venni a kórházi munkáján túlmutató szemsebészeti beavatkozásokon; azóta több mint 20 missziót szervezett Közép-Amerika, Afrika és a Fülöp-szigetek különböző országaiba. 2013-ban véglegesen átköltözött az észak-ghánai Tamale-be, jelenleg a Tamale Oktató Kórházban dolgozik. A betegellátás mellett szemészeti ápolókat, orvostanhallgatókat, optometristákat és rezidenseket képez, és évente több alkalommal szervez missziókat az ellátatlan vidéki területekre. Ő a közel 5 millió lakosú Észak-Ghána 4 állandó szemészének egyike.

Dr. Kevin Miller Dr. Kevin MillerDr. Kevin Miller szemész Fort Bragg-ban (Kalifornia). Szemészeti rezidensi képzését a texasi Galvestonban, 2008-ban fejezte be.
Ezt követőleg, DR. Diego Mejia-vel dolgozott a hondurasi San Pedro Sulában. Ezt követően gyermekszemészeti ösztöndíjat végzett a Los Angeles-i Gyermekkórházban és 2 évig Afrikában dolgozott a CCBRT-ben a tanzániai Dar es Salaamban, ahol a gyermek szemészeti osztályt vezette ösztöndíjas igazgatójaként. Fő érdeklődési területe az, hogy az afrikai és a nyugati szemészek hogyan tudják legyőzni a logisztikai és kulturális akadályokat, és hogyan alakíthatnak ki kölcsönös támogatási kapcsolatokat az afrikai szegények kezelésében.

Dr. John Sandford-Smith Dr. John Sandford-SmithDr. John Sandford-Smith 1961-ben szerzett képesítést a Cambridge-i Egyetemen és az Egyesült Királyság Middlesex Kórház Orvostudományi Karán, valamint általános sebészeti és szemészeti képzésben részesült. Pályája elején meglehetősen korán négy évig dolgozott egy pakisztáni keresztény missziós kórházban,ami mozgalmas és tanulságos időszak volt életében. Öt évet töltött a kormányzati oktatóként nigériai egyetemeni kórházakban is. 1979-től 2000-ig szemészeti tanácsadó volt az Egyesült Királyságban, Leicesterben, és tiszteletbeli klinikai oktató az orvosi iskolában és az egyetemen. 2000-ben nyugdíjba vonult az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatától, és azóta évente körülbelül három hónapot tölt szemészeti munkával, valamint önkéntesként ad tanácsokat és gyakorlati sebészeti útmutatást adott különböző szegény és fejlődő országokban.

Két könyvet is írt a szemgondozásról a fejlődő világban: a szem betegségei trópusi éghajlaton és a szemsebészet trópusi éghajlaton. Csak ezek a könyvek állnak rendelkezésre ezekről a témákról, és immár ötödik, illetve negyedik kiadásuk van. Részt vett több kellően alacsony költségű diagnosztikai berendezések fejlesztésében is, különösen egy közvetlen oftalmoszkópéban és egy közvetett oftalmoszkópéban. Ez a kezdeményezés arra kínál megoldást, hogy az átlagos egészségügyi dolgozó kezében nincs megfelelő diagnosztikai berendezés.

GHANA-I MUNKATÁRSAINK

Dr. Simon Judit
Az Északi Közösségi Kórház (NCEH) alapítója és igazgatója Dr. Simon Judit
Az Északi Közösségi Kórház (NCEH) alapítója és igazgatója
Dr. Simon Judit legfontosabb, már megvalósítás alatt álló terve, hogy létrehozza az Északi Közösségi Kórházat (NCEH), melynek vezetője lesz. Ő fogja irányítja a kórházat, és felügyeli a pénz átutalását a Right to Sight-tól az NCEH-hoz. Munkatársaival optimalizálni fogja a klinikai munka hatékonyságát és maximalizálni fogja az alkalmazottak produktivitását. Feladata lesz a jelentések írása és az adományozók visszajelzése.
Ami talán a legfontosabb: Dr. Simon szemészeti műtéteket fog végezni, és kiképzi a szemorvosok, sebészek és szemészeti nővérek következő generációját, hogy az NCEH fenntartható, független és a jövőben ghánai egészségügyi szakemberek irányítása alatt álljon.

Jangu Isaah Ibrahim
Emberi Erőforrások Jangu Isaah Ibrahim
Emberi Erőforrások
Jangu Issah Ibrahim Észak-Ghánában született és nőtt fel, és 32 éve él Tamale-ban. Az NCEH emberi erőforrás és adminisztratív igazgatójaként fog szolgálni. MBA-t szerzett a Ghánai Egyetemen. 22 éve dolgozik a Ghánai Oktatási Szolgálattal, először tanárként, később igazgatóként, jelenleg pedig HR koordinátorként. Nagy tapasztalattal rendelkezik az emberi erőforrás menedzsment, az építőipar és a számvitel területén. Számos észak-ghánai nyelvet beszél. Közreműködött a Tamale vezetője által az Északi Közösségi Kórház számára adományozott föld biztosításában.

Collins Yeboah Asomani, Optometrista
Az optikai szolgáltatások osztályának vezetője Collins Yeboah Asomani, Optometrista
Az optikai szolgáltatások osztályának vezetője
Dr. Collins Yeboah Asomani egy barátságos fiatal ghánai optometrista (látásmeghatározással foglalkozó szakorvos), aki elkötelezett a minőségi közösségi és a klinikai szemápolás iránt. Optometristaként fog dolgozni az NCEH-nál. 2014-ben fejezte be optometriai képzését a Cape Coast-i Egyetemen, és szakmai gyakorlatát a Tamale Oktató Kórházban Dr. Simon Judit mentorálásával végezte. Optometristaként dolgozott a sunyani-i Ghánai Vöröskereszt Szemklinikán. A 2015-ös Tigo Digital Changemakers verseny elődöntőjén az jutott eszébe, hogy mi módon lehetne segítő technológiát alkalmazni a gyengénlátó gyermekek tanulási minőségének és fejlődésének javítására. Különös érdeklődést mutat a közösségi szemkampányok iránt. Jelenleg a VisionSpring nemzetközi szemészeti civil szervezet optikai technikai tanácsadója, amely megfizethető árú szemüveget és szemszűrést biztosít a világszerte alulteljesített lakosság számára.

Mr. Jackson Tabka Kombat
Titkár Mr. Jackson Tabka Kombat
Titkár
Jackson Tabka Kombat ghánai, Ghána északi részén született és nőtt fel. Az Ápolóképző Főiskolát a Tamale NTC regisztrált általános ápolói diplomájával végezte el. Dolgozott a Mathias Katolikus Kórházban, majd teljesítményének elismeréseképpen a Sürgősségi Osztálynak a vezetőjévé léptették elő
Ezen túl a Garden City Egyetemi Főiskolán szerzett alapképzést az általános ápolásról, a Korle Bu szemészeti képző iskolában pedig egy másik szemészeti ápolásról. Tabka úr Executive Accord-ot szerzett az Accra Business School-ban, és az elmúlt 5 évben szemészeti ápolóként dolgozik.
Több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik saját vállalkozásainak irányításában, és a Mathias Kórházi Ellátó Alap kuratóriumában dolgozott, egészen addig, amíg az NCEH-hez csatlakozott. Tabka úr számos kkv-t menedszelt és mentorált az üzleti márkaépítés, márka marketing, projektmenedzsment és reklám területén. Több északi és déli nyelvet beszél.

EGYESÜLT ÁLLAMOK-BELI MUNKATÁRSAINK

Adam Sirois, MPH
Chief  Operating Officer, COO for the RTSAH U.S office Adam Sirois, MPH
Chief Operating Officer, COO for the RTSAH U.S office
Adam két évtizedes fejlesztési tapasztalatot hozott a "Látáshoz való Jog és az Egészséghez" áthidaló programtervezésében és végrehajtásában technikai tanácsadóként és az egészségügyi rendszerek szakembereként. Négy évet fejlesztési tanácsadásadóként dolgozott Washingtonban, tíz évet a globális egészségügyi rendszer megerősítéséért, valamint a New York-i Egyetemen és az izraeli Hadassah Orvosi Szervezetben hét év társadalmi és klinikai kutatási folytatott támogatássa.
Karrierje négyéves fejlesztési tanácsadást tartalmaz Washingtonban, a globális egészségügyi rendszer megerősítését tíz évig, valamint a New York-i Egyetemen és az izraeli Hadassah Orvosi Szervezetben hét év társadalmi és klinikai kutatási támogatást.
Karrierje négy év fejlesztés tanácsadás Washington, DC, tíz évvel a globális egészségügyi rendszer erősítését, és hét évvel a szociális és klinikai kutatások támogatása a New York-i Egyetem és Hadassah Orvosi Szervezet Izraelben. Adam MPH fokozatát Johns Hopkins-tól szerezte, és rendelkezik az összehasonlító hatékonyság kutatásával kapcsolatos tanúsítvánnyal a NYU Orvostudományi Karának Érték és hatékonyság szekciójában (SOLVE). Szakmai érdekei közé tartozik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a döntéstudomány és a viselkedéstan közgazdasági különbségek csökkentése. Örömmel tölti el, hogy a látáshoz való jog és az egészségügy vezetője az Egyesült Államokban, hogy támogassa a tamale-i orvosokat és egészségügyi szakembereket az emberek ghánai egészségének és látásának javításában.
Adam két évtizedes fejlesztési tapasztalatot hoz a látáshoz való jog és az egészség áthidaló programtervezésében és végrehajtásában technikai tanácsadóként és az egészségügyi rendszerek szakembereként. Karrierje négyéves fejlesztési tanácsadást tartalmaz Washingtonban, a globális egészségügyi rendszer megerősítését tíz évig, valamint a New York-i Egyetemen és az izraeli Hadassah Orvosi Szervezetben hét év társadalmi és klinikai kutatási támogatást.
Karrierje négyéves fejlesztési tanácsadással kezdődött Washingtonban, a globális egészségügyi rendszer megerősítését tíz évig, valamint a New York-i Egyetemen és az izraeli Hadassah Orvosi Szervezetben hét év társadalmi és klinikai kutatási támogatást.
Karrierje négy év fejlesztés tanácsadás Washington, DC, tíz évvel a globális egészségügyi rendszer erősítését, és hét évvel a szociális és klinikai kutatások támogatása a New York-i Egyetem és Hadassah Orvosi Szervezet Izraelben.
Adam MPH fokozatát Johns Hopkins-tól szerezte, és rendelkezik az összehasonlító hatékonyság kutatásával kapcsolatos tanúsítvánnyal a NYU Orvostudományi Karának Érték és hatékonyság szekciójában (SOLVE). Szakmai érdekei közé tartozik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a döntéstudomány és a viselkedéstan közgazdasági különbségek csökkentése. Örömmel tölti el, hogy a látáshoz való jog és az egészségügy vezetője az Egyesült Államokban, hogy támogassa a tamale-i orvosokat és egészségügyi szakembereket az emberek ghánai egészségének és látásának javításában.