Tevékenységünk

A NCEH (NORTHERN COMMUNITY EYE HOSPITAL – ÉSZAKI KÖZÖSSÉGI SZEMKÓRHÁZ) célja a vakság és a látáscsökkenés gyógyítása és megelőzése Észak-Ghanában, különösen az alacsony jövedelmű családok között.

 

NEW HOSPITAL

A NCEH az egyetlen privat tulajdonban levő non-profit szemkórház  Észak-Ghánában.

Működése az Aravind Eye Care System (India) modelljén alapszik, amely a közösség minden tagjának ellátást nyújt, függetlenül attól, hogy tudnak-e fizetni érte, vagy sem. A fizető betegektől származó nyereséget a szegények csökkentett költségük vagy akár ingyenes ellátására  fordítják. A modell rendkívül elterjedté vált, mára például Indiában a műtétek több mint 70% -át e modell alapján végzik és gyorsan terjed a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában is.

A klinikával együtt egy optikai üzlet is működik, amely szemüveget árul a betegek számára, megfizethető áron.

hospital-plan-02

Az új kórházépületet kiváló, az egészségügyi létesítmények tervezésében gyakorlott építészek tervezik környezetbarát módon. 

New Model of Services and Financing

Önfenntartó költségmodell 

A NCEH sikerének kulcsa az önfenntartó költségmodell, melyet differenciált árazással valósít meg. Egy kérdőív alapján és egy, a közösséget jól ismerő munkatársunk segítségével eldöntjük, hogy fizetőképes-e a beteg és ennek alapján állapítjuk meg a fizetendő összeget. Ezzel segítjük a betegek függetlenségének és méltóságának megőrzését. 

Igazságos szolgáltatási modell

Az alapvető szemészeti szolgáltatások minősége és típusa minden beteg számára azonos, függetlenül attól, hogy fizetnek vagy sem. Az alapvető ellátás magában foglalja a nem műtéti szembetegségek kezelését, valamint a szürkehályog, zöldhályog és trauma műtéteket és lézert is. Az árkülönbség csak a „különleges” szolgáltatások esetében áll fel, mint például a fakoemulzifikációs szürkehályog-műtét, a speciális implantátumok, a plasztikai sebészet, vagy a szállás és az ételek minősége.

A komplex ellátás gyakorlata

A költségek alacsony szinten tartása és a betegeknek a szolgáltatásokhoz való gyors hozzáférhetőségének érdekében egy látogatás során minden kulcsfontosságú ellátást megkap a beteg, a regisztrációtól a konzultációig, a vizsgálatokon át a műtétig. Az összes műtétet ambuláns körülmények között végezzük, ami lényegesen olcsóbbá teszi az ellátást.

Kedvezményes intraokuláris lencse (IOL) és egyéb műtéti kellékek

Az intraokuláris lencse (IOL) és egyéb műtéti eszközök alacsony áron történő beszerzése  a ghánai lakosság számára kulcsfontosságú a központ pénzügyi fenntarthatósága szempontjából. A NCEH egy indiai vállalattól rendel, amely ezeket alacsony áron biztosítja.

Szemüvegek felírása és elkészítése a helyszínen

A klinikával együtt egy optikai üzlet működik, amely a szemüvegeket elkészíti a recept alapján, így az közvetlenül hozzáférhetővé és megfizethetővé válik a betegek számára. A szemüveg azonnal, vagy egy-két nap alatt elkészül.

Munkaerő-fejlesztés

Dr. Simon Judit Budapesten végezte el az orvosi egyetemet és az Egyesült Államokban lett szemész szakorvos. 2013 óta dolgozik egy motivált csapattal az észak-ghánai Tamale-ban. 33 éves klinikai és műtéti és tapasztalattal, valamint 18 éves gyakorlattal rendelkezik a fejlődő országokban végzett műtétek terén. Jelenleg a UDS Egyetemi Kórházában dolgozik szemész főorvosként és egyben a NCEH orvosigazgatója.

Szemészeti dolgozók képzése

A NCEH elkötelezett a helyi egészségügyi szolgáltatók képzése mellett. A cél fenntartható hálózat létrehozása orvosok, optometristák, szemészeti szakápolók, nővérek és szemészeti önkéntesek részvételével, akik a jövőben Ghána lakossága számára nyújtanak majd gondozást.

Képzési célok:

  • Évente 2 szemészeti rezidens műtéti képzése,
  • Évente 4 szemészeti szakápoló képzése,
  • Évente 2 optometrista képzése,
  • Évente 2 optikus képzése.

Community Partnership

A „potenciális betegek” elérése

Észak-Ghánában nagyon magas a potenciális betegek száma, akiknek szükségük van szemészeti ellátásra, de túlnyomó többségük nem ismeri az NCEH új szolgáltatásait. A kereslet növelése érdekében a NCEH csapata rendszeresen utazik vidékre, hogy azonosítsa a potenciális betegeket és tájékoztassa őket a klinika szolgáltatásairól, és az ellátás alacsony költségeiről.

Társadalmi marketing

A szociális marketing kampány fő célja a szolgáltatások iránti kereslet növelése. Az új szolgáltatások és fizetési struktúra tudatosításával jóval többen keresik majd az ellátást az NCEH-nál. Ennek érdekében a NCEH munkatársai rendszeresen személyes tájékoztatókat tartanak, marketing anyagokat terjesztenek a megcélzott közösségekben, és előadásokat tartanak a rádióban és a TV-ben.

Szűrés

A szürkehályog, a glaukóma, a töréshiba és más szembetegségek rendszeresen történő szűrését Tamale-ban és Észak-Ghána vidéki közösségében végzik. A szűrés iskolákban, állami és privát vállalatoknál, templomokban, mecsetekben, stb. folyik. Ez is kiváló alkalmat ad arra, hogy a közösségek megismerjék a NCEH szolgáltatásait.

A lakosság beiratása a nemzeti egészségügyi biztosítási programba

Becslések szerint Észak-Ghána lakosságának több mint 50%-a még nincs beiratva az NHIS-be. (National Health Insurance Scheme). Társadalmi marketing kampányunk tájékoztatja a betegeket az egészségbiztosításra való jogosultságukról és technikai segítséget nyújt a biztosításba való belépéshez. Ha a betegnek szemműtétre van szüksége, de nem tudja kifizetni a biztosítást (kb. 5$ évente) akkor őt még a NCEH-nál tett látogatásuk előtt regisztrálni fogjuk. Ez csak akkor lép életbe ha, az NHIS jóváhagyja a NCEH-et. A regisztráció jelenleg folyamatban van.